Per tal de mantenir informades les famílies de la residència i l’escola, a tot el nostre personal i, en general, a la ciutadania, volem actualitzar la informació de la situació en què ens trobem a la residència, que segueix essent d’emergència.

Necessitem urgentment saber quins dels residents i quins professionals que estan amb ells tenen el COVID-19

Aquest és un aspecte essencial. Dissabte passat els bombers de Barcelona van fer la desinfecció de totes les estances i racons de la residència. El nostre personal de neteja ho està mantenint, però si no confinem adequadament als residents de ben poc haurà servit.

Tothom insisteix en el confinament a casa. Doncs per als residents, la residència és casa seva i no els podem garantir la seva protecció perquè no tenim aquesta informació bàsica.

I el mateix per a les persones que hi treballen. Les hem de protegir a elles també i no poden treballar amb aquesta angoixa de no saber si elles, sense ser-ne conscients, tot i les proteccions que porten, poden infectar als residents o als seus companys.

Tot i les gestions continuades que duem a terme amb representants de les administracions, el nostre clam continuat a qui ens vol escoltar, i el que han expressat els treballadors a la premsa, a dia d’avui no sabem quan podrem passar aquests tests fiables.

Mentrestant…

Cada dia, tenim un contacte amb els responsables del Centre Blauclínic Isabel Roig. Ens indiquen quantes persones de la residència amb símptomes hi podem derivar. Les persones que hi derivem són aquelles que, segons el criteri mèdic, se’ns indica. En aquest moment, 17 dels nostres residents viuen temporalment en aquest centre; 5 més són a l’Hospital de la Vall d’Hebron i un al Centre Sociosanitari Hestia Palau.

Dimecres, 1 d’abril, el Departament de Salut Pública va venir a la residència per passar el test als 10 residents dels familiars que havien demanat poder-se’ls endur a casa seva. Entre avui i demà sabrem els resultats. Si són negatius, passaran a viure, temporalment, a casa dels seus familiars. També hem gestionat aquesta possibilitat per a tres residents més que ens ho han demanat amb posterioritat.

Se’ns ha comunicat que, de manera imminent, començaran a passar els tests al personal que és a casa seva perquè tenia algun símptoma. Tenim 55 professionals de baixa. Els que donin negatiu, en breu podrien tornar a treballar a la Casa Asil… que és el que més desitgen. Destaquem que, en breu, començaran a incorporar-se a la feina algunes treballadores de la casa.

Manca preocupant de personal sanitari: ens calen infermer(e)s urgentment!

A dia d’avui no disposem de personal mèdic ni d’infermeria per dur a terme el seguiment, cures i medicació dels residents en tots els torns. En aquest sentit, volem fer èmfasi en l’ajuda diària que estem rebent dels professionals del CAP Casernes i de Mutuam, a qui mai agrairem prou la seva actuació, atenent els residents i donant pautes als nostres professionals.

Nosaltres només hem pogut incorporar una infermera. Som molt lluny, doncs, de poder donar cobertura a tots els torns (matins, tardes, nits i caps de setmana). Així mateix hem contractat un metge mentre el nostre està ingressat a l’hospital. I anem contractant auxiliars quan es produeixen noves baixes.

A més, des d’aquesta setmana, familiars de residents (una metgessa i dues infermeres) de manera voluntària, faran unes hores a la tarda  i als matins dels caps de setmana.

Davant la dificultat per trobar professionals sanitaris, des de fa dies, estem fent una crida urgent per tots els mitjans de què disposem, també a les xarxes socials.

Els residents i les seves famílies

La preocupació i la tristor de tots els que formem la Casa Asil és per aquelles persones que vivien amb nosaltres i que, per diferents causes, no han pogut aguantar l’embat d’aquest malson de la crisis del coronavirus i ens han deixat.

I el que ens fa més mal a tots, un mal fet també d’impotència i de ràbia, especialment als nostres professionals, és el dubte de si hem pogut fer tot el possible perquè els seus últims moments fossin en companyia.

Des de dilluns passat, dia 30 de març, 10  residents més han mort: set a casa nostra i tres als centres on estaven derivats.

Com deia la nostra directora a les famílies en la carta que els adreça cada dos dies “sabem que la comunicació i l’acompanyament que us estem fent no és ni molt menys el que voldríem, però us demanem una mica de paciència; fem el que podem i, molt a pesar nostre, no podem actualment arribar a més”.

I ens dol especialment perquè no poden venir a veure els seus familiars que viuen a casa nostra pel que han dictaminat les autoritats sanitàries.

Tot i així, estem buscant noves maneres de relacionar-nos amb ells més enllà dels contactes telefònics i del correu electrònic.

El material de protecció

A dia d’avui, tenim el material que necessitem per protegir els nostres professionals per uns quants dies.

Ens ha arribat de diferents llocs. Per una banda, el que ens han proporcionat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que ens ha dit que continuarà fent nous lliuraments per anar reposant el que gastem.

Per altra banda i en especial, volem agrair el material que ens han fet arribar les persones que composen la Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu i les provinents de famílies de professionals de l’escola. Són hores de feina de gent pensant amb els nostres residents i treballadors.

I també aquelles entitats i empreses que van respondre a la nostra crida de fa uns dies: la Universitat Autònoma de Barcelona, el Col·legi de Metges, la constructora Perefran, Sanitaris per la República, l’empresa Decathlon, Manuel Camino, president de l’Unió Esportiva Sant Andreu i Naturitas.

Moltíssimes gràcies a tots.

Per acabar

La nostra feina de treballar, cada dia, conjuntament amb els representants de les institucions i amb els seus professionals, és per a nosaltres la millor garantia per aconseguir amb decisions i fets la protecció de les persones que viuen i treballen a casa nostra. Els sabem al nostre costat per ajudar-nos.

Com sentim i agraïm l’escalf i suport dels veïns i veïnes de Sant Andreu.

Agraïm sincerament també l’interès dels mitjans de comunicació per donar a conèixer aquest calvari que estem passant. D’aquí el nostre interès en ser transparents mitjançant aquests comunicats públics.

3 d’abril de 2020

La Junta del Patronat de la Fundació.

Si t'ha agradat, comparteix-lo a les teves xarxes