Per tal de continuar informant a les famílies de la residència i l’escola, a tot el nostre personal i, en general, a la ciutadania, volem donar-vos a conèixer en quina situació ens trobem a la residència, després de tres setmanes de lluita contra la pandèmia Covid-19.

Aquesta tarda hem passat tests fiables a tots els residents

A última hora del passat divendres, l’Ajuntament ens va comunicar que els tests que havien d’arribar es retardaven uns dies. Sabíem que aquesta era la possibilitat més immediata de tenir-ne, i es va esfumar.

Dissabte, 4 d’abril, vam constatar que altres opcions de disposar de tests fiables, provinents del Departament de Salut, tampoc serien immediates.

Després de calibrar la situació i convençuts que era imprescindible passar aquestes proves, en primer lloc als residents, per poder fer un confinament adequat, vam decidir comprar tests fiables PCR a Progenie Molecular, una empresa solvent, situada a València.

Avui ens han arribat aquests tests, hem fet la recollida de les mostres a tots els residents i els hem retornat a l’empresa. Tal i com hem acordat amb ells,  esperem tenir-ne els resultats en 48 hores.

Per fi, sabent de manera fiable qui ha donat positiu o negatiu al test,  podrem reorganitzar els espais i confinar adequadament cada resident, com no ens hem cansat de reclamar des de fa molts dies.

Justament ahir, van venir a la residència experts de Metges Sense Fronteres, organització molt avesada en les pandèmies arreu del món. El seu objectiu era assessorar-nos i ens anirà molt bé la seva expertesa per establir els nous confinaments i nous circuïts, especialment amb la roba i el menjar. Els estem molt agraïts.

El moment actual de la residència

En aquest moment, viuen a la Casa Asil 73 residents.

Des del passat 3 d’abril, ens han deixat quatre residents més, una a casa nostra. És el que més ens dol. Ens dol pels familiars, però també pels professionals que els han acompanyat tant de temps; i a tots nosaltres, aquest mal aire que ha entrat a casa nostra, i que s’ha acarnissat amb els que hi viuen i hi treballen, ens entristeix i molt.

A dia d’avui, 33 residents han estat derivats, 28 viuen temporalment al Centre Blauclínic Isabel Roig, a Sant Andreu mateix, un a l’Hospital Clínic, un al Centre Sociosanitari Pere Virgili, un a la Clínica Delfos i finalment les dues persones que han anat a viure temporalment amb les seves famílies.

Fins al dia d’avui hem rebut quinze sol·licituds per endur-se el familiar resident a casa. A deu d’aquests residents, el Departament de Salut Pública els va passar les proves. Els resultats indicaren que només tres d’aquests van resultar negatius.

Diumenge, 5 d’abril, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies  va publicar una nova instrucció en relació a aquest retorn temporal a l’entorn familiar. Ara ja no cal que als residents candidats se’ls passin les proves. Però tant les famílies com nosaltres pensem que aquesta situació genera inseguretat en no saber si els residents estan contagiats. A hores d’ara, hem d’acordar amb aquestes famílies els propers passos a donar.

Com deia la nostra directora als familiars en la informació que els adreçà  diumenge al vespre “volem poder donar-vos una mica de tranquil·litat explicant-vos que l’ambient a la residència, tot i el que puguem imaginar pel moment tan complicat que estem vivint és, en general, tranquil i distès”.

Els nostres treballadors

A data d’avui, 55 dels nostres treballadors continuen de baixa.

Pel que fa a passar les proves fiables al nostre personal, tant el que està de baixa com el que tenim treballant, la manera de procedir és més complexa. Hem de tenir molta cura que la nostra actuació no generi problemes als procediments d’altes i baixes laborals, que ha d’expedir el metge de cada treballador.

Des de dissabte, s’han incorporat a la feina la responsable higienicosanitària i dues infermeres de la Casa, que han suposat un canvi molt significatiu pel que fa al personal d’infermeria i, per tant, pel seguiment sanitari dels residents.

Quant al personal auxiliar, en tenim suficient per atendre les necessitats dels residents i, de moment, estem tranquils.

I remarcar també que tenim material suficient per protegir-nos; ens ha anat arribant de la Generalitat i també de diferents donacions.  En els propers dies el Departament ens l’anirà reposant, ja que és un material fungible.

Per acabar

Malgrat les dificultats generades per un moment tan excepcional, estem més convençuts que mai de la necessitat i de la bondat del treball conjunt amb els responsables i els professionals de l’Ajuntament i dels diferents departaments de la Generalitat. Per això no ens cansarem de compartir la nostra situació i de construir, junts, les accions per protegir els residents i professionals de la Casa Asil.

En aquest sentit, el suport diari que estem rebent dels professionals del CAP Casernes, de Sant Andreu, continua essent impagable i els estem especialment agraïts. Com també ho estem als professionals de Mutuam.

Així com de l’escalf que sentim, perquè ens el feu arribar, dels familiars de la residència, de l’escola i de tot Sant Andreu.

Dimarts, 7 d’abril de 2020

La Junta del Patronat de la Fundació

Si t'ha agradat, comparteix-lo a les teves xarxes