Una setmana i mitja després del darrer comunicat i de 46 dies de lluita contra la pandèmia del covid-19, volem continuar informant del nostre moment a les famílies de la residència i l’escola, a tot el personal de la fundació i, en general, a la ciutadania.
Els residents
A dia d’avui, viuen a la residència 70 persones grans. Sis més que ara fa una setmana i mitja.
Des de l’inici de la pandèmia ens han deixat 57 persones que vivien entre nosaltres. Són moltes pèrdues que ens entristeixen a tothom, en especial als treballadors, malgrat sabem que són els seus familiars qui més se’n dolen i ho pateixen. Aquest esgarrifós cost de vides, que formaven part de la nostra, ens deixa molt colpits.
En aquests dies també, han retornat sis persones dels centres on s’estaven temporalment perquè tenien els mitjans per poder-los protegir millor. Com que el seu estat ha millorat han pogut retornar a la Casa.
Tot i així, encara 20 persones s’estan en centres sociosanitaris: 16 a l’Isabel Roig, 3 al Dolors Aleu i 1 al Pere Virgili. A més, quatre persones continuen, temporalment, a casa dels seus familiars.
Tenim moltes ganes que tornin aviat. Voldrà dir que es troben millor i que nosaltres els podem oferir, de nou, un espai segur, acollidor que reconeguin com casa seva.
Amb les ganes de no deixar de celebrar Sant Jordi, enguany hi va haver unes agulles amb unes petites roses artesanes per a cada resident i treballador de la casa. I la porta d’entrada de la residència va aparèixer ben engalanada amb garlandes de flors vermelles. Petits grans regals que ens van fer persones voluntàries molt properes a qui agraïm el seu esforç per fer-nos viure moments d’alegria. Uns regals que ens fan adonar i ens fan sentir, malgrat l’aïllament, que són a prop nostre.
I en un altre ordre, també volem donar les gràcies als agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra destinats a Sant Andreu per l’acte d’agraïment i suport que van fer el dia de Sant Jordi a les treballadores de la Casa Asil. Va ser molt emotiu.
Les proves a residents i treballadors
Com dèiem fa deu dies, per fi, el passat 17 d’abril professionals de la Vall d’Hebron, en el transcurs de tot el matí, van passar les proves a residents i a molts treballadors, tant els que estaven en actiu com els de baixa.
Es va passar les proves a 37 residents. Eren els que havien donat negatiu en les proves que els havíem fet deu dies abans i set, aquesta vegada, van donar positiu.
A la trentena de treballadors que no van poder desplaçar-se per diferents motius des d’ahir els estan fent proves a l’antiga escola d’infermeria de la Vall d’Hebron.
Dels 91 treballadors, en actiu o de baixa, a qui se’ls va fer el test, 34 van resultar positius; entre ells, 15 que havien estat treballant tot aquest mes tan dur perquè no presentaven cap símptoma. Per tant, amb moltes reticències, van haver de deixar de treballar. Per fi, però, van saber del cert el seu estat de salut.
Dels 57 treballadors que van resultar negatius, 17 estaven de baixa i a poc a poc tornaran a la feina. De fet, cinc auxiliars, dues infermeres i una persona del servei de neteja ja han tornat a treballar en els últims dies i tenim previst que se n’incorporin més en el transcurs de la propera setmana.
Les conseqüències dels resultats de les proves
La nostra insistència per passar proves a residents i treballadors era per protegir a uns i altres. Fins saber els resultats només ens podíem guiar pels símptomes.
Va ser en funció dels resultats de les primeres proves passades als residents, que vam reorganitzar els espais de la residència i reubicar els residents.
Saber ara el seu estat actual de salut i la dels professionals ens ha dut a reorganitzar de nou, amb més certesa, els espais i el lloc de cadascun dels residents de la Casa i a establir nous circuïts més clars i segurs.
I no seran pas els últims canvis que haurem de fer en la nostra organització. La salut dels residents pot canviar; els que estan ara a centres sociosanitaris o a casa dels seus familiars retornaran… i és que aquesta pandèmia ens obliga a treballar amb la incertesa.
Per dur a terme aquest treball de reorganització, hem tingut la sort de comptar, de nou, amb la presència i assessorament de Metges Sense Fronteres i el suport telefònic de professionals del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona .
Amb el seu ajut hem creat nous circuïts i revisat els existents de manera detallada i precisa amb l’objecte d’assegurar la màxima protecció dels residents i dels treballadors.
Els tècnics de Metges Sense Fronteres també han realitzat diferents sessions formatives amb el nostre personal pel que fa a com cal utilitzar els EPI, i conèixer i respectar els nous circuits establerts. Són aspectes dels quals cal tenir especial cura, i que caldrà supervisar per assegurar que cada treballador assimila aquests nous hàbits. De petits detalls depèn que la protecció d’uns i altres sigui realment efectiva.
Volem agrair, de nou, aquest assessorament constant que hem tingut i esperem continuar tenint per part d’aquests professionals experts en aquest tipus de situacions.
Les donacions de material
Des de finals de mes de març, més d’una cinquantena d’entitats, col·lectius, empreses i persones voluntàries ens han facilitat material de protecció.
Mascaretes, ulleres, guants, bates, pantalles protectores, gel higienitzant, material de neteja i desinfecció, tauletes i mòbils… Gran part d’aquest material ens ha permès protegir els nostres professionals en moments concrets i angoixants on el material provinent de les administracions arribava tard o no ens arribava.
Els ho hem agraït a cada un d’ells i ho volem fer també públicament. Aquest suport ciutadà, de manera especial dels veïns i veïnes de Sant Andreu, ens ha ajudat a superar moments molt difícils i a sentir-nos acompanyats pel seu esforç, la seva generositat i el seu caliu. Moltes, moltes gràcies.
Tanmateix, en l’actualitat, ja estan ben definits els canals de comanda i reposició d’aquest material per part de la Generalitat i això ens permet no haver de patir per aquesta qüestió tant fonamental.
La relació entre residents i familiars
Aquests canvis tan continuats han exigit un esforç de comunicació molt intens amb les famílies: tant mitjançant contactes telefònics individuals, com, cada dos dies, a través dels correus electrònics que la nostra directora ha adreçat a totes les famílies.
Malauradament, la comunicació amb les famílies s’ha vist lleugerament afectada pel fet que, després de passar les proves, les persones que havien assumit aquesta responsabilitat han hagut de seguir-la fent des de casa. Per aquest mateix motiu, no hem pogut efectuar totes les videoconferències que ens hagués agradat. Esperem que, quan retornin aquests professionals en els propers dies, puguem fer-ne moltes més.
Aquest és el nostre moment. El que us volíem explicar.
Dimarts, 28 d’abril de 2020
La Junta del Patronat de la Fundació