There is nothing to show here!
Slider with alias rutatramuntana not found.

Text: Lourdes Pinyol | Fotos: David Campos 

Ruta pel barri de Tramuntana de Sant Andreu

Dissabte 12 de desembre va tenir lloc una de la activitats programades per la Fundació Casa Asil de Sant Andreu dins dels actes commemoratius del seu 150ė aniversari: “Passejada per l’antic barri de Tramuntana tot descobrint els orígens dels noms i la història dels seus carrers”.

Al voltant de cent persones ens vam aplegar a la plaça Orfila a les 11h matí per gaudir d’una passejada de la mà d’en Jordi Petit, historiador i arqueòleg, i també coautor del llibre “Història dels carrers del poble de Sant Andreu de Palomar”, publicat aquest desembre pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

L’itinerari va transcórrer per indrets que ens són quotidians però que massa sovint se’ns desdibuixen capficats com estem en les nostres cabòries o pel tràfec diari. A les diverses aturades vam poder conèixer petits detalls i curiositats de la nostra història com a poble que ens van sorprendre, i és que els noms dels carrers són un reflex de la vida d’una població, i constitueixen un llegat que forma part del nostre patrimoni cultural i de l’essència que en defineix la idiosincràsia. Així, el nomenclàtor, ajuda a construir una part de la memòria històrica general, amb una visió de l’evolució dels noms i en particular amb l’interès que poden tenir per a tots nosaltres les referències al nostre propi carrer. Sabíeu que el carrer de Sant Hipòlit era conegut pel nom de “L’estudiant murri”? O que el nom d’Agustí i Milà va substituir al de Santa Anna en memòria de Jaume Agustí i Milà, qui va deixar a la seva mort totes les seves propietats a la Casa Asil?

El recorregut ens va portar pels següents carrers i places: Sant Marià; Baliarda; Matagalls; Marià Brossa; Sant Hipòlit; Agustí Milà; Verdet; Gran de Sant Andreu; Valira; Palomar; Arquímedes; Campeny; Tramuntana; Grau; Recesvint, i finalment la darrera aturada es va fer a la plaça d’en Xandri on es va donar per acabada la passejada.

A la Casa Asil, el mateix dissabte, també s’hi van celebrar un seguit d’activitats de suport a la Marató de TV3, com una botifarrada o un mercat solidari, organitzats per l’AMPA de l’escola.

Foto d’arxiu: L’actual carrer Gran de Sant Andreu, en el tram abans anomenat de Tramuntana. Entre 1910 i 1915. A la dreta i fent cantonada amb el carrer de Verdet s’hi pot veure l’edifici del Casal del Salí, primera ubicació de la Casa Asil. Autor desconegut.  Fons Agrupació Excursionista Muntanya.

Si t'ha agradat, comparteix-lo a les teves xarxes