[Font: Andreuenc]

El patronat de la Fundació de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar està d’enhorabona. Celebren els 150 anys de la fundació de la Casa Asil amb un seguit d’actes. Entre les activitats proposades que s’han fet realitat hi ha la reedició, ampliada i corregida, del llibre ‘Crònica de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar. Dates i dades per a la seva història 1866-1992’ amb text de l’original de Martí i Pous i Serra (1910-1997). A la segona part del reeditat manuscrit hi han participat diversos membres del patronat i persones vinculades a la Casa Asil, com Lluís Pous -fill de Martí i Pous-, Josep Maria Roig o Lourdes Pinyol, i s’han allargat les dades i dates fins el 2016. El pròleg del llibre ha anat a càrrec de Jaume Seda i Mariné, president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

Es tracta d’un llibre il·lustrat amb fotografies que ens mostren la Casa Asil des dels seus orígens al carrer Gran de Sant Andreu fins a l’actualitat. Orígens que s’emmarquen en el 1866 quan Sant Andreu de Palomar era un municipi independent. Església i municipi es posen d’acord i engeguen un projecte per a la vellesa que ha acabat arrelant dins de tot un poble. Del carrer Gran es traslladen a la seu actual, al carrer Agustí i Milà i al projecte inicial s’hi afegeix l’escola Sagrada Família. Totes dues institucions foren impulsades per la religiosa Anna Maria Janer i Anglarill (1800-1885), fundadora de l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell. Janer va posar en pràctica l’assistència als pobres, als malalts i l’ensenyament de les nenes. Amb el pas del temps l’assistència va anar adreçada a les persones grans i a l’educació infantil, primària i secundària. El Col·legi la Sagrada Família és tota una institució a Sant Andreu de Palomar. L’escola, amb dades a la mà, acull 245 infants d’educació infantil, 493 de primària, 411 de secundària i 206 de batxillerat. I uns 122 adults, entre mestres, educadors i personal no docent. I pel que fa a la Casa Asil, 150 residents, 40 places del centre de dia i 115 professionals de l’assistència a la vellesa entre metges, auxiliars, educadors, servei de manteniment, neteja, cuiners i administratius. Tot aquest gruix ha fet, fa i farà possible que la Casa Asil esdevingui un espai d’acolliment per a la gent gran i de formació per a infants i joves.

A la presentació del llibre, realitzada el proppassat dijous 21 d’abril a l’Auditori del Centre Cultural Can Fabra, hi va assistir un nombrós públic. Els parlaments foren a càrrec de Xavier Bota i Ill, secretari del Patronat; Lluís Pous i Llambí, fill de l’ex-membre del patronat i autor de la primera edició del llibre Martí Pous i Serra; Josep Maria Roig i Tutusaus, vocal del patronat, i l’actual directora del centre Susanna Fraile. El llibre té un preu de 10 euros i es podrà adquirir a la seu de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, al carrer Agustí i Milà, 72-82.

Fotografia: Moment de la presentació del llibre. Foto Pau Vinyes i Roig

Article original

Si t'ha agradat, comparteix-lo a les teves xarxes

També et pot agradar